Fordeler med induksjonstopp

Det kan være vanskelig å se om en komfyr har keramisk topp eller induksjonstopp, da disse er veldig like. Men det er kun utseendemessig. Funksjonen derimot er veldig ulik.

Hva er forskjellen på induksjonstopp og keramisk topp?

En keramisk topp består av en glasskeramikkplate. Denne varmes opp av et varmeelement. Oftest er dette en metallkveil. Når man skrur av platen vil det ta en god stund før den er avkjølt igjen. Varmen som avgis vil også bli spredd på utsiden av kokekaret, noe som gir en lengre oppvarmingstid.

På en induksjonstopp er det høyfrekvente elektromagneter som står for oppvarmingen. Når man skrur på en induksjonsplate skaper disse elektromagnetene bevegelse i magnetatomene i kjelen/stekepannen. Det betyr at selve kokeplaten ikke vil bli så varm, da det kun er kjelen som legger igjen varme. Siden all varmen blir konsentrert til selve kokekaret vil man få en mye bedre og jevnere effekt enn på en keramisk topp.

Fordeler med induksjonstopp

induksjonstopp smørDet er utvilsomt mange fordeler med induksjonstopp. Det mange setter størst pris på er reaksjonstiden til kokeplatene. Der en keramisk topp vil bruke en stund på å regulere varmen når man vrir på bryteren, vil en induksjonstopp reagere umiddelbart. På den måten vil man, blant annet, unngå at potetene koker over, i tillegg til at man sparer 30% strøm kontra keramisk topp.

En induksjonstopp er i tillegg mye enklere å rengjøre, enn en keramisk topp. Siden platene på en induksjonstopp ikke blir varme, annet enn varmen fra kjelene, vil man heller ikke oppleve fastbrent fett og matrester.

Som nevnt tidligere så blir ikke platene på en induksjonstopp like varme som på en keramisk topp. Dette er absolutt noe å tenke på for de med små barn i hus, da man vil unngå brannskader på nysgjerrige fingre.

Finnes det noen ulemper med induksjonstopp?

Da må det i såfall være kostnaden. I tillegg til selve komfyren kreves det også innkjøp av spesielle kokekar tilpasset induksjontopp. Dette på grunn av elektromagnetene. En vanlig kjele vil ikke kunne bli effektivisert av disse. Men vi tenker at dette er en investering, og at alle fordelene veier opp mot denne ulempen.

I tillegg er ikke induksjonstopper tilpasset alle strømkurser. Derfor er det viktig at du sjekker at du har dette på plass før du går til innkjøp av en induksjonsovn.

Scroll to top